Du är här: Startsidan » Makeup » Ögon

Ögon

Ögon

Tror du att dina ögon är fönstret till din själ? Om detta är fallet, se till att dina ögonbryn, ögonfransar och ögonlock framhäver dina linjer på ett sådant sätt att de bjuder in andra att se skönheten inom dig!

För att skapa en illusion av större, mer dramatiska ögon, börja med foundation. Se till att hudfärgen runt dina ögon är samma som i övriga ansiktet. Om du applicera eyeliner, mascara och ögonskugga på ögon som inte har blivit rengjorda eller "fixade" med foundation och/eller puder kommer resultatet inte bli så perfekt som du önskar.

Ögonskugga
Det finns många olika konsistenser på ögonskuggor. Puder, creme, pulver, pennor, skimmer adaptors och kulor. Puderskuggor är vanligast och vissa av dem går också att användas med vatten. Med hjälp av vatten blir ögonskugga mer intensiv och sitter bättre. Använd exempelvis en våt Eyeshadow Brush för en mer precis applicering. De så kallade Shimmer Adaptors går att använda över en redan befintlig ögonskugga för att få en skimrande effekt. Detsamma gäller att de går att använda tillsammans med vatten för ytterligare intensitet av färgen.

Du bör minst ha två ögonskuggor hemma för att få en fin ögonmakeup. En ljus som highlighter och en mörkare ton som ger djupet i ögat.

Tips: Vill du framhäva din ögonfärg ska du använda kontrastfärg, det vill säga har du blå ögon bör du ha ögonskuggor som går i aprikos, terrakotta och brunt och har du bruna ögon bör du använda ögonskuggor som går i blått, violett och rosa.

På 1800-talet råddes damer att spara pengar genom att göra sin egen mascara. Genom att hålla en kastrull över en lamp- eller ljuslåga, kunde man samla ihop tillräckligt med lampvätska för att sedan applicera det på fransarna med en kamelhårsborste.

Mascara
Mascara är det vanligaste sättet att framhäva ögonen. Många som inte målar sig på annat sätt använder mascara. Roll-on mascaran är vanligast idag. Det finns idag väldigt många varianter på mascaror; vattenfast, förlängande, curling, volym och transparent för att nämna några. Det är bara att välja.

För bästa applicering: använda gärna en ögonfranskam efteråt för att separera fransarna.

Tips: För att framhäva ögonfransarna böj fransarna med en ögonfransuppböjare. Gör detta på rena fransar, dvs före applicering av mascara.

Kajal – ögonpenna
Kajalen används för att ytterligare framhäva ögat. Den finns i ett flertal färger och de kan antingen förstärka färgen på ögonskuggan eller förändra den. I motsats till ögonbrynspennan bör den vara mjuk och smidig, för att bidra till enklare applicering, samt vara varsam mot den ömtåliga huden runt ögat. Använder du samma färg på kajalen som på ögonskuggan förstärks färgen på skuggan. Använder du en annan färg på kajalen sker en färgförändring. Innan du målar på ögonlocket kan du testa på handen och se vilken färg det blir. Om du är en person som tycker om att variera din makeup är detta en mycket bra metod.

Tips: Om kajalpennan lätt går sönder när den vässas så kan du lägga den i kylskåpet en stund. Då stelnar de oljor som finns i pennan och det går mycket lättare att få en välvässad udd.

Eyeliner
Eyeliner finns i flytande eller i fast form. I det första fallet är den färdig att användas direkt och appliceras med en tunn pensel ovanpå ögonskuggan. Den torkar snabbt. Om den är kakform måste penseln blötas i vatten först och sedan används den ungefär som vanliga vattenfärger. Eyelinern är inte fet och den är mycket bra att använda om man tycker att kajalen ”äts upp” fort på ögat.

Tips: om du tycker det är svårt att applicera eyelinern, ta stöd med lillfingret på kindbenet för att få ett stadigt stöd.

Ögonbrynen
Ögonbrynen har betydelse både för blick och utseende. Buskiga ögonbryn kan ibland tynga dina ögon och du kan se trött ut. Det finns minst två varianter på ögonbrynsfärg. Dels ögonbrynspennan som fungerar som en kajalpenna, och dels ögonbrynsgelé som fungerar ungefär som ett lim och håller alla strån på plats.

För ett snyggt resultat bör ögonbrynspennan vara välvässad. Svarta eller mycket mörka pennor kan ge ett väldigt hårt resultat. Försök att hitta en färg som ligger väldigt nära din egen hårfärg. Om du är mycket blond bör du välja en nyans ljusare än din hårfärg. Ögonbrynsgelén, Brow & Lash Gel appliceras med medföljande mascaraborste och både formar och vårdar ögonbrynen.

Tips: Välformade ögonbryn ger ansiktet balans och uttryck. För att bestämma den rätta längden på ögonbrynen använd helt enkelt ett penselskaft. Placera skaftet från ögats inre vrå till sidan av näsan. Detta är där ögonbrynet bör börja. Placera sedan borsten vid sidan av näsan och mot ögats yttre vrå. Detta är där ögonbrynet bör sluta. Om inte ögonbrynet slutar där, fyll i med Brow Definer som finns i tre nyanser. Vid pupillens mitt bör bågen ha sin högsta topp när du tittar rakt fram.