Tandblekning
Att bleka tänderna kan man göra på flera olika sätt. Med varierande resultat. I artikeln beskrivs bl.a. laserblekning, plasmaljusblekning, ultraljudsblekning och blekning med blekskena. De är de mest effektiva metoderna som finns idag och de metoder som ger goda resultat. Det finns dock skillnader mellan tandblekning med plasmaljus eller ultraljud och tandblekning med laser som är viktiga att poängtera. Plasmaljusblekningen och ultraljudsblekning är skonsammare än lasern och ger inga biverkningar som ex. tillfälliga ilningar i tänderna.
Missfärgade tänder
De allra flesta människor har någon form av missfärgning på sina tänder. Mat, kaffe, te, vin, läsk och givetvis snus och rökning sätter sina spår. Viss medicinering och vissa sjukdomar kan missfärga tänderna. En olycka kan orsaka missfärgningar på en tand eller på flera tänder för den delen. Intressant är också att ett för stort intag av fluor under förkalkningen av tänderna kan göra tänderna missfärgade. Dessutom så minskar oftast vitheten med åren och somliga av oss har mindre vita tänder redan från födseln.
Varför tandblekning?
Att le och skratta är hälsobringande och ditt leende är dessutom en viktig del av det första intrycket andra människor får av dig. Tandblekning bidrar oftast inte bara till vitare tänder och ett vackrare leende utan även till en bättre självkänsla. Redan i faraonernas Egypten så blekte människan sina tänder. Sedan dess har metoderna för tandblekning utvecklats kraftigt. Idag kan de flesta få ett bländande vitt leende.
Metoder för tandblekning
Tandblekning är en process som bleker missfärgningar ur dina tänder ända från emaljen in till dentinet. Det finns flera olika metoder för tandblekning, både för hemmabruk och på klinik. Det är viktigt att känna till att alla tandblekningsmetoder inte ger samma resultat på dina tänder.
Plasmaljusblekning
Ultraljudsblekning
Tandblekning med laser
Blekskena
Whitening Tandkräm
Whitening Strips
Hemblekning via Internet
Plasmaljusblekning
Vid plasmaljusblekning används plasmaljus för att aktivera blekningsgelen. Tandkött, läppar, munhåla etc. behöver inte täckas över för att undvika skadliga bieffekter och inga ilningar i tänderna uppstår under eller efter behandlingen. Plasmaljusblekning innebär att man använder sig av noggrant sammansatta och milda preparat i kombination med välbalanserad ljusstyrka. Normalt sett behöver inte heller patienter som bleker sina tänder med plasmaljus återkomma för upprepade behandlingar. Blekning med plasmaljus ger mycket bra resultat.
Ultraljudsblekning
Vid tandblekning med ultraljudsteknologi är behandlingstiden ungefär hälften jämfört med andra metoder för tandblekning på klinik. Själva behandlingen tar endast 24 minuter plus förberedelsetid. Ultraljudsblekning är helt utan de biverkningar som andra metoder för klinikblekning kan ge. Inga ilningar eller isningar uppstår vare sig under eller efter genomgången behandling. Metoden är dessutom den första och hittills enda behandlingsmetoden som med goda resultat kan användas för behandling av kroniskt dålig andedräkt, så kallad halitosis.
Tandblekning med laser
Vid laserblekning används laser för att aktivera blekningsgelen. Behandlingen är ofarlig men det är vanligt att man känner ilningar i tänderna. Ilningarna kan sitta i några dagar efter behandlingen. Vid tandblekning med laser isoleras tandkött och tandhalsar med ett tättslutande plastmaterial och såväl patient som tandläkare behöver skyddsglasögon mot laserljuset. Alla är inte lämpliga kandidater för laserblekning. En viktig risk att beakta vid tandblekning med laser är att lasern värmer upp tanden och kan i vissa fall ge biverkningar i form av pulpretraktioner.
Blekskena
Tandblekning med hjälp av blekskena tar längre tid än en laserblekning eller blekning med plasmaljus. Du kan köpa ett blekningskit i en vanlig affär, via postorder eller Internet. Ett annat alternativ är att få en individuellt anpassad blekskena av en tandläkare. Själva blekningen av tänderna sköter du själv hemmavid. Antingen nattetid eller dagtid. Resultatet blir liknande som vid en laser- eller plasmaljusblekning men tar avsevärt längre tid och är besvärligare.
Whitening Tandkräm
Tandkrämen måste innehålla åtminstone 10 % karbamidperoxid för att fungera skapligt. Karbamidperoxiden bör ligga på dina tänder under en längre tid för att blekningen ska fungera och är därför inte optimal för tandblekning. En bra whitening tandkräm är däremot utmärkt att använda efter en tandblekning för att bibehålla tänderna vita så länge som möjligt. Tandkrämen förändrar inte nyansen på dina tänder men motverkar att nya fläckar uppstår.
Whitening Strips
Whitening Strips är remsor belagda med lågprocentig blekningsgel. Remsorna täcker endast vissa delar av de främre tänderna och de tar inte bort fläckarna mellan tänderna. Remsorna ger ofta ett ojämnt och fläckigt resultat. De är ej heller godkända i Sverige.
Hemblekning via Internet
Då det gäller billiga kurer som man kan beställa över Internet bör man vara extra försiktig. Det är inte ovanligt att preparaten kan vara direkt skadliga för dina tänder.
Hemblekning ger i 70% av fallen biverkningar. Dessa kan bestå i tandköttsskador alternativt ilningar och isningar i sådan utsträckning att behandlingen måste avbrytas. Ett gott råd är att alltid konsultera en tandläkare innan behandling påbörjas.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan man konstatera att det finns flera olika metoder för tandblekning och att alla metoder inte är lämpliga för alla sorts tänder. Laserblekning, ultraljudsblekning, plasmaljusblekning och blekning med blekskena ger ett bra resultat men har något varierade tillvägagångssätt. Ultraljudsblekning och plasmaljusblekning är de metoder som är skonsammast för dina tänder i och med att laserblekning och tandblekning med blekskena innebär en viss risk för tillfälliga ilningar i tänderna. Den idag mest lovande metoden för tandblekning på klinik är ultraljudsblekning som i jämförelse med plasmaljusblekning har en väsentligt kortare behandlingstid.