Naturliga kurer för naglar och hår

Naglar & Fotvård

"Det finns svamp omkring oss." Tror du vi menar svampar i skogen? Tänk igen. Citatet syftar snarer på den osynliga tillväxten på din stortå eller pekfinger. Fingernagel-, tånaglel- och fotsvamp ökar och många av oss vet inte ens att vi har, än mindre vet vi vad vi ska göra åt det.

Det finns en mängd olika svampinfektioner som påverkar våra händer och fötter, men de flesta av dem har liknande symptom: separation mellan naglar och ngelband, gulgröna naglar, vita, blåda eller svarta utväxter under och runt naglar; tunnare och skörare naglar; och värst av allt, ömheten och kliandet i det infekterade området. Dock finns det ett par sätt att förebygga svampinfektioner.

Förebyggande metoder är din bästa vän när det kommer till svampinfektioner. Det enklaste sätter att förhindra någon typ av infektion i dina naglar är att hålla dom rena. Du kan förebygga att få svampinfektioner genom försöka att inte gå barfota i exempelvis duschen på badhus utan bära badtofflor eller liknande. Använd också skor som kan andas och låna inte skor av andra. De av oss som gör manikyr och pedikyr lite då och då behöver vara speciellt uppmärksamma på hur vi får svampinfektionen: är alla verktyg disinficerade efter varje klient? Ser miljön ut att vara renlig? Att vara uppmärksam på sådana saker nu kan förebygga smärtande svampproblem senare.

Om du märker att du har ömma och infekterade naglar så kan vi tipsa om några naturliga kurer nedan som kan hjälpa dig att åtgärda problemen. Var uthållig och regelbunden! Svampinfektioner kan ta veckor och även månader för att få bort, men det är värt uppoffringen. Alla oljor, extrakt och kapslar nedan kan köpas i de flesta hälobutiker.

Äppelcidervinäger

Blanda 1 kopp med ren äppelcidervinäger med 1 kopp varmt vatten och häll i en keramik eller glasskål. Applicera sedan blandningen på det infekterade området och låt vara i tio minuter. Skölj sedan bort med varmt vatten och upprepa detta dagligen. För att snabba upp läkningsprocessen, applicera lite utspädd äppelcidervinäger på en bommullstuss och placera denna på det infekterade området och linda fast den med en bit bandage. Låt vara så över natten. Skölj sedan av på morgonen.

Vitlök

Vitlök kan snabba på läkningsprocessen i förening med de andra kurerna. Om du väljer att använda dig av vitlök i kapsylform, följ då anvisningarna på förpackningen. Om området inte är speciellt ömt kan du applicera vitlöksolja direkt på den infekterade nageln och på det infekterade området; alternativt tillsammans med någon av de andra kurerna som listas här.

Vallmofröextrakt

Rengör det infekterade området försiktigt med tvål och vatten och låt området torka helt. Dutta sedan vallmofröextrakt på en bommullstuss och applicera på det infekterade området. Låt området andas; använd därför inte bandage eller täck området med något annat. Följ anvisningarna på förpackningsetiketten eller upprepa dagligen.

Teolja

Rengör det infekterade området försiktigt med vatten och tvål och låt området torka helt. Dutta sedan teolja på en bommullstuss och applicera på det infekterade området. Låt området andas; använd därför inte bandage eller täck området med något annat. Följ anvisningarna på förpackningsetiketten eller upprepa två gånger dagligen.

Oreganoolja

Rengör det infekterade området varsamt med vatten och tvål och låt området torka helt. Dutta sedan oreganoolja på en bommullstuss och applicera det på det infekterade området. Låt området andas; använd därför inte bandage eller täck området med något annat. Följ anvisningarna på förpackningsetiketten eller upprepa två gånger dagligen.