Du är här: Startsidan » Hudvård » Hudtyper

Olika hudtyper

Hudvård

Hudvård är ingen lyx. Huden är kroppens största organ och ett livsviktigt skydd mot omvärldens alla faror. Den skyddar dig mot bakterier, skadliga ämnen och uttorkning. Du har all anledning att sköta om din hud, även om du inte har några problem idag. Det är alltid lättare att förebygga än att bota.

Normal hud

Om din hud känns mjuk den mesta av tiden och är nästintill fri från blemor och torra punkter så är det bara att gratulera, du har en normal hud. Detta är den hudtyp de flesta av oss önskar att vi hade. Men även normal hud kan bli torrare eller fetare beroende på förändringar i årstiderna (fetare vid varmt väder och torrare i kalla klimat).

Det finns ett par saker som du kan göra för att behålla hudens vackra hy. Genom att alltid använda dig av en kräm för torr hud och lägga på ett lager av moisturizer under vintern eller när du kommer in i ett kallare klimat så kan du behålla den vackra hyn. Använd en mindre fet kräm för varmare dagar och klimat. När du letar efter naturliga hudprodukter, välj rengörare och återfuktare som innehåller kamomill eller t.ex. rosemarin för att få din hud att kännas fräsch och lukta lika fräscht som blommor.

Fet hud

Glansig och ojämn hy; blemor som verkar komma från ingenstans på natten före en jobbintervju eller en fest; hud som känns bra när du åker till jobbet på morgonen men känns fet till lunch - alla dessa är vanliga scenarion för dom av oss med fet hud. Dock finns det ett antal enkla steg du kan följa för att hålla kontroll på den feta hyn.

Rengör ditt ansikte och nacke med en mild, oljefri ansiktstvätt. När ditt ansikte är torrt, applicera en oljefri toner (ansiktsvatten). Många naturliga toners för fet hud innehåller kamomill, rosemarin och pepparmint. Se till att allt ditt smink, speciellt din foundation är vattenbaserad. Det finns ingen bättre vän för en fet hud än fuktighetskräm som är oljefri. För att ytterligare dämpa glansen i T-zonen kan du använda dig av en så kallad anti-shine produkt. Använd också gärna en sk skrubkräm (peeling) 1-2 gånger per vecka. Detta hjälper huden att se fräschare ut och gör den mer mottaglig för de vårdande ingredienserna i ansiktskrämen.

Torr hud

När vi åldras blir även den fetaste huden naturligt torrare. Redan torr hud blir än mer besvärad och kliar. Du kommer också upptäcka att din hud är mer mottaglig för dina favorit hudvårdsprodukter och rengörare. Även maten vi är och humörsvängningar kan påverka hudens torrhet.

Din hy har lätt för att bli torr och fnasig. Huden kan kännas sträv, speciellt efter rengöring. Torr hy har små porer och utvecklar sällan acne. Däremot syns ofta tidiga tecken på linjer och rynkor. Torr hy kräver särskild omsorg och bristen på fukt måste kompenseras med mycket fukt utifrån.

Torr hy beror i första hand på att vattenhalten i hudens hornlager är för låg. Talgkörtlarna producerar inte tillräckligt med fett, sk sebum. Talgbristen gör att torr hy lätt blir rynkig. Hudtypen påverkas av både yttre och inte faktorer. En vanlig orsak är kombinationen kyla, torr luft och snabba temperaturväxlingar. Även hormonella växlingar, stress och kost påverkar huden.

Se till att du först och främst mättar hudens fuktbehov med bra, gärna feta fuktkrämer. Ett tips är att låta huden vara lite fuktig när du smörjer in dig med fuktighetskräm. Detta gör att huden lättare kan tillgodogöra sig den näringsrika krämen. Använd gärna en nattkräm (en extra fet ansiktskräm) när du sover. Du bör även regelbundet lägga en ansiktsmask som tillför huden fukt och näring.

Blandhy

Blandhy är den vanligaste hudtypen och är en kombination mellan fet hy och torr/normal hy. Du har torr eller normal hud på kinderna och fet hud i T-zonen (panna, näsa och haka).

Det bästa sättet att behandla blandhy är egentligen att behandla de två olika områdena separat med olika produkter. Punktbehandla helst enbart feta partier med produkter för fet hud och sköt resten av ansiktet med hudvård för torr eller normal hud. Du bör överväga detta sätt om du har kombinationen fet/torr hy.

Alternativet – som är det mest praktiska – är att använda produkter som klarar av båda typerna av hud. Detta räcker för det mesta om du har kombinationen fet/normal hy.

Känslig hud

Din hud är extra känslig för värme, kyla, torr luft och sol. Den reagerar ofta på parfymerade produkter, rakning, solljus, kryddstark mat och olika ingredienser i hudvårdsprodukter. Huden är ofta fin och genomskinlig, och har lätt för att utveckla brustna blodkärl.

Välj hudvård som är speciellt anpassad för känslig hud och använd en oparfymerad rengöringsgelé vid rakning och när du tvättar ansiktet på kvällen. Tänk på att skydda ansiktet extra mycket mot solen. Använd alltid solskyddsprodukter med hög SPF.

Var extra noga med att kolla innehållsförteckningen på produkterna. Undvik t ex AHA-syror (sk fruktsyror) och vissa A-vitaminer, som lätt kan irritera huden. Använd bara produkter som testade under dermatologisk kontroll.

Mogen hud

Din hud har påverkats av sol, vind och kanske ett vilt liv. Den känns grov och har tendens till slapphet och/eller rynkor. Allt för mycket solande i solarium kan på lång sikt leda till detta.

Mogen hud beror på att produktionen av kollagen har minskat (det ämne som gör huden elastisk). Dessutom gör åldrandet att huden blir allt sämre på att göra sig av med döda hudceller.

Välj produkter som hjälper huden att reparera skador samt bromsar och förebygger åldrandet. Använd gärna produkter med AHA-syror, som har en utslätande effekt. Anti-age produkter är speciellt anpassade för denna typ av hud. Huden skyddas mot påfrestningar och därmed också mot åldrandet.