Du är här: Startsidan » Hudvård

Hudvård

Hudvård

Beroende på vad för typ av hud du har på din kropp måste den vårdas på ett speciellt sätt. Nedan har vi samlat ihop olika tips på behandlingar för de vanligaste hudtyperna. Vad man dock generellt kan säga är att det viktigaste för en len och slät hy är att den har en jämn fuktbalans.

- Normal hud
- Torr hud
- Fet hud
- Blandhy
- Känslig hud
- Mogen hud


Normal hud

1. Tvätta ansiktet morgon och kväll med rengöringsprodukter för normal hy eller produkter för alla hudtyper.
2. Avsluta alltid med en fuktighetskräm för normal hy eller produkter för alla hudtyper.
3. Använd gärna en sk skrubkräm (peeling) 1-2 gånger per vecka. Detta hjälper huden att se fräschare ut, och gör den mer mottaglig för de vårdande ingredienserna i ansiktskrämen.
4. Använd gärna en ansiktsmask med jämna mellanrum. Ansiktsmasken kan du variera beroende på behov. En rengörande mask om du behöver lite extra rengöring. En återfuktande mask eller en uppiggande mask kan vara bra på vinterhalvåret då huden ofta blir lite torr och glåmig.

Torr hud

1. Tvätta ansiktet morgon och kväll med rengöringsprodukter, gärna en rengöringsmjölk som passar bra för torr hy.
2. Avsluta alltid med en fuktighetskräm för torr hy. Använd gärna en extra fet fuktighetskräm på natten (sk nattkräm).
3. Använd gärna en sk skrubkräm (peeling) 1-2 gånger per vecka. Detta hjälper huden att se fräschare ut, och gör den mer mottaglig för de vårdande ingredienserna i ansiktskrämen.
4. Använd gärna en ögonkräm för att jämna ut och förebygga rynkor. Denna smörjs försiktigt in kring området vid ögonen. Den har en uppstramande effekt, rätar ut linjerna och dämpar svullnader kring ögonen.
5. Använd en återfuktande ansiktsmask en eller ett par gånger i veckan. Denna återfuktar huden, tillför näring och tar bort smuts på djupet.

Fet hud

1. Tvätta ansiktet morgon och kväll med rengöringsprodukter för fet hy. Tänk på att tvätta dig med en mild gel eller rengöringstvål, som rengör utan att vara för uttorkande. Undvik att skrubba för hårt eftersom det stimulerar sebumproduktionen.
2. Använd gärna ansiktsvatten (toner), framför allt i T-zonen. Detta avlägsnar smuts och fett, och sluter porerna efter rengöringen.
3. Avsluta alltid med en lättare fuktighetskräm för fet hy.
4. För att ytterligare dämpa glansen i T-zonen kan du använda en sk anti-shine produkt.
5. Använd gärna en sk skrubkräm (peeling) 1-2 gånger per vecka. Detta hjälper huden att se fräschare ut, och gör den mer mottaglig för de vårdande ingredienserna i ansiktskrämen.
6. Använd gärna en djuprengörande ansiktsmask eller en ansiktsmask speciellt anpassad för fet hy en gång i veckan. Denna rengör på djupet och förebygger pormaskar.

Acne
Om du har problem med acne kan du använda ett antibakteriellt medel för att behandla dem. Undvik att använda skrubbkräm på de områden där du har acne, eftersom det kan förvärra problemen. Har du stora problem bör du vända dig till en hudläkare.

Blandhy

1. Tvätta ansiktet morgon och kväll med rengöringsprodukter för blandhy eller normal till fet hy.
2. Använd gärna ansiktsvatten (toner) i T-zonen för att avlägsna smuts och fett, samt sluta porerna efter rengöringen.
3. Avsluta alltid med en lättare fuktighetskräm för normal till fet hy, alternativt en fuktighetskräm för fet hy i T-zonen respektive en för torr hy i övriga ansiktet.
4. Använd gärna en sk skrubkräm (peeling) 1-2 gånger per vecka. Detta hjälper huden att se fräschare ut, och gör den mer mottaglig för de vårdande ingredienserna i ansiktskrämen.
5. Använd gärna en djuprengörande ansiktsmask eller en ansiktsmask speciellt anpassad för blandhy en gång i veckan. Denna rengör på djupet och förebygger pormaskar.

Känslig hud

1. Tvätta ansiktet morgon och kväll med rengöringsprodukter för känslig hy.
2. Avsluta alltid med en fuktighetskräm för känslig hy. Denna dämpar rodnader och mjukar upp huden.
3. Använd gärna en ansiktsmask för känslig hy en gång i veckan. Denna återfuktar och lindrar huden.
4. Använd alltid hög solskyddsfaktor när du vistas i solen. Använd gärna solstift på speciellt utsatta områden i ansiktet.

Mogen hud

1. Tvätta ansiktet morgon och kväll med rengöringsprodukter för normal till torr hy.
2. Avsluta alltid med en anti-age fuktighetskräm. Denna ger slätare hy och minskar linjer.
3. Använd gärna ögonkräm. Denna smörjs försiktigt in kring området vid ögonen. Den har en uppstramande effekt, rätar ut linjerna och dämpar svullnader kring ögonen.
4. Använd gärna en sk skrubkräm (peeling) 1-2 gånger per vecka. Detta hjälper huden att se fräschare ut, och gör den mer mottaglig för de vårdande ingredienserna i ansiktskrämen.
5. Använd en återfuktande ansiktsmask eller en ansiktsmask speciellt anpassad för torr hy en gång i veckan. Denna återfuktar huden, tillför näring och tar bort smuts på djupet.